środa, 21 listopada 2012

zupa czosnkowa z grana padano i grzankami

Hu hu ha, hu hu ha.... no może nie zima jeszcze ale rozgrzewająca zupa przyda się jak najbardziej. Długo chodziła za mną zupa czosnkowa. Chciałam poeksperymentować i zobaczyć czy zachwyci mnie smakiem i zapachem czy wręcz odwrotnie. Przyszedł na nią czas.

Zupa czosnkowa z grana padano i grzankami (na 2 małe miseczki)
  • 30 ząbków czosnku (brzmi strasznie, co?)
  • 1 cebula
  • 300ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka śmietany
  • garstka tartego grana padano
  • tymianek, pieprz
  • masło
  • oliwa
Połowę ząbków czosnku włożyć do naczynka żaroodpornego, przykryć folia aluminiową i upiec - ok 45min w  180 stopniach. W rondelku rozpuścić masło i wrzucić pokrojoną w półkrążki cebulę. Dusić do miękkości. Następnie dodać posiekany surowy czosnek i podlać bulionem. Dodać upieczony czosnek, wyciśnięty z łupinek. Doprawić śmietaną, pieprzem i świeżym tymiankiem, zmiksować. Ja zupy nie soliłam ze względu na słoność sera, z którym ją podałam. Na dno miseczki wrzuciłam trochę tartego sera zalałam zupą, na wierzch wrzuciłam maślane grzanki i posypałam serem. Im więcej sera tym zupa bardziej zawiesista i bardziej słona więc trzeba uważać.


8 komentarzy:

  1. apetyczna zupa, a jaka fajna ilość czosnku (jestem czosnko- fanką :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dla mnie żadna ilość czosnku nie jest straszna ;) zupę znam, ale nigdy nie robiłam z pieczonym czosnkiem. świetne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest słodsza i delikatniejsza w smaku :)

      Usuń
  3. Oblednie sie zapowiada! A czosnek, choc klopotliwy towarzysko, rozgrzewa jak malo co.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o dziwo w wersji z czosnkiem pieczonym nie jest aż tak kłopotliwa towarzysko :)

      Usuń
  4. 30 ząbków powiadasz?! W takiej ilości, to zupa musi być rozgrzewająca. Nigdy nie jadłam...

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo apetycznie! I jaka zdrowa musi być przy tej ilości czosnku. M.

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam! Nominowałam Twojego bloga do Liebster blog award. Pozdrawiam i zapraszam do zabawy! http://kuchnianaobcasach.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...