Dzisiaj proponuję polędwiczki wieprzowe. Sos wyszedł boski :) Serdecznie polecam.
Polędwiczki wieprzowe w żurawinowym sosie
- około 500g polędwiczki wieprzowej
- 150mlczerwonego wina
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki konfitury żurawinowej - może być "kupna"
- suszone żurawiny
- sól, pieprz
- olej
Polędwiczkę oczyścić z błonek i włókienek. Pokroić na plastry ok 1 cm grubości. Każdy plasterek rozgnieść dłonią. Posolić, popieprzyć i usmazyć na rozgrzanym oleju na złoto. W kubku wymieszać wino, miód i konfiturę z żurawiny. Zdjąć polędwiczki z patelni na wlać na nią mieszaninę z kubka. Odparować mieszając od czasu do czasu. Kiedy sos zgęstnieje wrzucić ponownie polędwiczki i suszoną żurawinę. Podgrzać.
Pięknie się prezentuje - bardzo lubię polędwiczki, a z żurawinami szczególnie. Kalfiorek nieźle do tego pasuje, prawda? M.
OdpowiedzUsuńmm.. to rozumiem!
OdpowiedzUsuńmyślę, że pysznie.
lubię takie domowe obiady.
oj pyszne były pyszne :) na pewno zrobię powtórkę :)
Usuń