Uwielbiam duszone pory, a wy? Są słodkie, aromatyczne i takie jesienno-zimowe. Idealne w zapiekankach, tartach....
Zapiekanka porowo-cebulowa
- 2 pory
- 1 spora cebula
- pół szklanki białego wina
- masło
- 150ml śmietany 12%
- 1 jajko
- tarty ser
- sól, pieprz
Pory - białą cześć - pokroić w krążki, cebulę pokroić w półplasterki. W rondlu rozpuścić około 1/4 kostki masła i wrzucić pory z cebulką. Dusić do miękkości, podlewając po trochu winem. W miseczce wymieszać śmietanę, jajka i tarty ser - dobrze rozpuszczający się. Kiedy pory są już uduszone wymieszać ze śmietaną z dodatkami, doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do kokilek (4-5 sztuk) lub jednego większego naczynia i zapiekać około 20 minut w 180 stopniach - aż masa się zetnie i będzie złota na wierzchu.
brzmi pysznie :-))))
OdpowiedzUsuńbardzo fajna ta Twoja zapiekanka! :)
OdpowiedzUsuńPycha - zapach i smak fantastyczne! Też uwielbiam pory. M.
OdpowiedzUsuń