W tym roku święta były bardzo śledziowe. Niedługo dojdziemy do tego, że 12 potraw będzie z samych śledzików.... w tym roku było 7, więc jesteśmy na dobrej drodze. Może ktoś wypróbuje któryś z przepisów na sylwestra lub w karnawale. Serdecznie zapraszam na cykl "śledzie na mnóstwo sposobów"
Śledzie w oleju z bakaliami
- 2 tacki śledzi w oleju a'la matias
- 1 duża cebula
- 300g bakalii (suszone morele, suszone śliwki kalifornijskie, suszone żurawiny, orzechy włoskie)
- olej
Śledzie odsączyć z olejowej zalewy, pokroić na paseczki. Bakalie pokroić na mniejsze kawałki, orzechu posiekać. Cebulę pokroić w półkrążki i wymieszać z bakaliami. W słoiku układać warstwami naprzemiennie śledzie i mieszankę bakaliowo-cebulową, tak aby na wierzchu została mieszanka bakalii. Całość zalać olejem i ostawić na 2 dni do lodówki.
Bardzo pomysłowe i pyszne. Nie spodziewałem się, że będzie takie dobre :)
OdpowiedzUsuńPyszne były! A ten wygląd - doskonały! M.
OdpowiedzUsuń