piątek, 21 grudnia 2012

zapiekanka porowo-cebulowa

Uwielbiam duszone pory, a wy? Są słodkie, aromatyczne i takie jesienno-zimowe. Idealne w zapiekankach, tartach....

Zapiekanka porowo-cebulowa
  • 2 pory
  • 1 spora cebula
  • pół szklanki białego wina
  • masło
  • 150ml śmietany 12%
  • 1 jajko
  • tarty ser
  • sól, pieprz
Pory - białą cześć - pokroić w krążki, cebulę pokroić w półplasterki. W rondlu rozpuścić około 1/4 kostki masła i wrzucić pory z cebulką. Dusić do miękkości, podlewając po trochu winem. W miseczce wymieszać śmietanę, jajka i tarty ser - dobrze rozpuszczający się. Kiedy pory są już uduszone wymieszać ze śmietaną z dodatkami, doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do kokilek (4-5 sztuk) lub jednego większego naczynia i zapiekać około 20 minut w 180 stopniach - aż masa się zetnie i będzie złota na wierzchu.

3 komentarze:

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...