poniedziałek, 17 grudnia 2012

roladki z kurczaka z musem dyniowym

Mam jeszcze w spiżarnianych czeluściach kilka dyniek z jesiennego zbioru. Tak leżą i patrzą na mnie i czekaja na wykorzystanie. Jedna, malutka się doczekała. Dyńka była wielkości pomarańczy.

Roladki z kurczaka z musem dyniowym
  • podwójna pierś kurczaka
  • kawałek dyni hokkaido
  • kilka plasterków szynki dojrzewającej
  • sól
  • tymianek
  • olej
Dynię przekroiłam, pozbawiłam fuzli i pestek. Ułożyłam w naczyniu żaroodpornym, ponakłuwałam widelcem, posoliłam, posypałam tymiankiem i skropiłam olejem. Upiekłam 20 minut w 180 stopniach - musi być miękka. Po upieczeniu zeskrobałam miąższ i rozgniotłam go widelcem na paćkę. Piersi kurczaka oczyściłam, rozbiłam na cienkie kotlety, posoliłam. Następnie posmarowałam musem dyniowym i zrolowałam. Całość zawinęłam w szynkę i zapiekłam 25 minut w 180 stopniach.

1 komentarz:

  1. Że smaczne, to wiadomo, ale jakie doznania estetyczne - kolorystycznie znakomite!!! M.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...