środa, 27 listopada 2013

polędwiczka wieprzowa nadziewana musem jabłkowo-żurawinowym z tymiankiem


Kiedy robiłam to danie wydało mi się już takie świąteczne.... Zapewne za sprawa tej pięknej czerwonej żurawiny. Mięsko jest bardzo soczyste, inne niż do tej pory praktykowane przeze mnie wersje polędwiczek, bardzo ładnie się również prezentuje. Myślę, że to dobra opcja na świąteczny obiad.


Polędwiczka wieprzowa nadziewana musem jabłkowo-żurawinowym z tymiankiem
  • ładna polędwiczka wieprzowa, dosyć gruba
  • 1 winne jabłko
  • 2-3 łyżki świeżej lub mrożonej żurawiny
  • pół łyżeczki tymianku
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • 3 łyżki miodu + 2 łyżki masła


Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w dosyć drobną kostkę. Rozgrzewamy na patelni masło z olejem i dusimy jabłka do miękkości ale żeby nie zrobiła się z nich paciaja. Kiedy jabłka już nieco zmiękną dodajemy żurawinę i podduszamy aby popękała. Zdejmujemy z ognia i przestudzamy. Polędwiczkę czyścimy z błonek i rozcinamy wzdłuż, ale nie do końca, tak aby można ją było rozłożyć jak książkę. Lekko rozbijamy, ale trzeba uważać żeby nie przerwać mięska. Mięsko solimy i pieprzymy, wykładamy farsz i zwijamy wzdłuż dłuższej krawędzi. Związujemy sznurkiem kuchennym, ja dodatkowo pomogłam sobie w kilku miejscach wykałaczkami. Związane mięso przekładamy na patelnię, na której smażyły się jabłka i wstawiamy na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni a na koniec na 5 minut zwiększamy temperaturę do 220 stopni aby się ładnie zrumieniła jeśli nie doszło do tego w trakcie pieczenia. W trakcie pieczenia polewałam polędwiczkę 2 razy mieszaniną rozpuszczonego masła i miodu. Po upieczeniu odstawiłam mięso na 5-7 minut aby odpoczęło i pokroiłam na porcję po uprzednim zdjęciu sznurka.

3 komentarze:

  1. Kurcze, bardzo zaintrygował mnie ten przepis! ;-) Jeśli niedokładnie w tej wersji, to czuję się zainspirowana do kombinacji nad jeszcze innymi nadzieniami :-) Czy jeśli bym użyła żurawiny suszonej, to taka też się nada? Do świeżej czy mrożonej nie mam dostępu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście że suszona się nada tyle że całość będzie słodsza 😊

      Usuń
  2. W takim razie będę musiała poszukać jabłka-kwasiora ;-)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...