niedziela, 19 września 2010

ślimaczki z oliwkami

Naszło mnie znowu na wypieki chlebowo-bułkowe.
Tym razem są to zawijane ślimaczki z oliwkami i suszonymi pomidorami.

Co potrzeba:
  • 250 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki soli
  • 10g drożdży
  • 100 ml ciepłej wody
  • 2-3 łyżki oliwy
  • ząbek czosnku
  • 125g oliwek i suszonych pomidorów

Jak robimy:
Mąkę mieszamy z solą. Drożdże rozpuszczamy w kilku łyżkach wody, dodajemy do mąki, a następnie resztę wody. Zagniatamy. Dodajemy łyżkę oliwy. Zagniatamy 5-6 minut, ostawiamy do wyrośnięcia na pół godzinki. Robimy farsz - drobno siekamy oliwki i pomidorki, dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, trochę oliwy i ew zioła (ja nie dawałam bo moje pomidory już ziołowe).

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy.

Rozkładamy równomiernie nadzienie i zawijamy w ścisły rulon.
Kroimy na równe 2-3 centymetrowe kawałki.

Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Dajemy im podrosnąć z 10 minut.

Smarujemy pozostałą oliwą i wstawiamy na 20-25 min do rozgrzanego do 210 stopni piekarnika.
Mniam

4 komentarze:

  1. są równie pyszne, co śliczne - ślimaczki to bardzo udany smakołyk;
    myślę, że ciasto i metodę można wykorzystać z innym nadzieniem również.Bardzo nam smakowało. M.

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowite pyszotki, ale czy ja to potrafię zrobić :))- Buziaki

    OdpowiedzUsuń
  3. Ivciu, jak ja potrafie to ty też :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...