wtorek, 9 sierpnia 2011

borówki z gruszką

W mojej kuchni borówki i żurawina panoszą się gdzie chcą. Wykorzystuję je w różnej formie i do różnych celów. Mam żurawiny zżelowane, żurawiny jako syrop, ocet borówkowy, dżem borówkowy.... A potem dodaję je do sosów, marynat, zapiekanek, świetnie pasują do drobiu, syrop jako dodatek do różowego lukru, a ocet do bezy... zastosowań mnóstwo.

Borówki z gruszkami
  • 1 litr borówek
  • 2 gruszki
  • garść cukru
  • 2 łyżki czegoś żelującego (dżemix/żelfix/cukier żelujący/żelatyna)
Borówki płuczemy, oczyszczamy z listków, wrzucamy do rondla, dodajemy obrane i pokrojone gruszki, dosypujemy cukier z dodatkami i 2/3 szklanki wody, całość gotujemy na wolnym ogniu, kiedy owocki nieco się rozpadną a płyn zgęstnieje przekładamy do słoików. Można zapasteryzować chociaż ja zazwyczaj stawiam po prostu słoiki do góry dnem.

6 komentarzy:

  1. Bardzo dobry dodatek do mięs, zwłaszcza drobiu! Ale równie pyszne - tak łyżeczką ze słoiczka...mniammmm. M.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakoś się nie mogę przekonać do borówki. Moi teściowie wpychają jej tony, a mnie jakoś nie "wchodzi".
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo energetyzujące połączenie!
    podoba mi się.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smakowita propozycja! ciekawe jak smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kolory to ma obłędne - a przy okazji to prawdziwa witaminowa bomba i pyszny smak :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...