poniedziałek, 3 października 2011

urodzinowy tort czekoladowy

Dzisiaj urodziny Michała, ostatnie przed trzydziestką. Z tej okazji robiłam tort. W pieczeniu nie jestem dobra. Robię trzy ciasta na krzyż, jeśli już piekę to raczej muffinki czy ciasteczka z Bartkiem, a torty... cóż mam ich na swoim koncie dosłownie kilka i to mało popisowych jeśli chodzi o zawartość. Tym razem postanowiłam wzbić się "na wyżyny" i zrobić tort czekoladowy. Na początku miał być tort diabelski, ale nie miałam maślanki, poszukałam, poczytałam i zrobiłam swoją wersję tortu czekoladowego.

Tort czekoladowy
  • 100g rozpuszczonej gorzkiej czekolady 70%
  • 300g mąki
  • 125g miękkiego masła
  • 100g drobnego cukru
  • 100g brązowego cukru
  • 3 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżka esencji waniliowej
  • skórka z jednej pomarańczy
  • 1 łyżka likieru pomarańczowo-kawowego
Masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajku. Utrzeć na puszysta masę, dodawać po trochu płynnej czekolady, esencji waniliowej i likieru, cały czas miksując. Następnie naprzemiennie dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą i mleko. Całość miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec wymieszać ze skórką startą z pomarańczy. Masę podzielić na dwie części - dwa blaty. Piec w tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia przez 20 minut w 180 stopniach. Blaty wystudzić a następnie przełożyć kremem i udekorować (u mnie krem również jako wykończenie tortu na wierzchu).

Krem
  • 400ml śmietany kremówki 30%
  • 500g serka mascarpone
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 1 łyżka likieru pomarańczowo-kawowego
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier, następnie wymieszać z serkiem i likierem. Wstawić do lodówki na pół godziny. Schłodzonym kremem przełożyć i udekorować ciasto.
Boki odsypałam tarta gorzką czekoladą i kruszonymi płatkami migdałów.



10 komentarzy:

  1. Tort wygląda pysznie, ale trochę mnie skołowało na początku, bo w składnikach nie ma podanej mąki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dobrze myślałam, że marudzisz mówiąc, że coś z nim nie tak - jest bardzo ładny, taki elegancki w swojej prostocie i bardzo mi się podoba :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ładnie sie prezentował, a przede wszystkim - był pyszny!!!M.

    OdpowiedzUsuń
  4. pysznie i pieknie wyglada :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo profesjonalnie, aż trudno mi uwierzyć, że nie pieczesz ich często ;) Musiał być pyszny! wszystkiego dobrego dla męża :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przyszedłem i ja zobaczzyć ten sławny wczoraj tort :) Wygląda wyśmienicie ja z chęcią bym go zjadł :)

    OdpowiedzUsuń
  7. no i co? moze malo tortow na koncie..ale ma sie talent do tortow:)

    Pozdrawiam!

    ps. oj, teraz to bym go zjadla..

    OdpowiedzUsuń
  8. Przecież ten tort wygląda bardzo profesjonalnie! No, no :-))))

    OdpowiedzUsuń
  9. Ależ to nieprawda, że nie potrafisz piec! Cukiernia by się nie powstydziła tego dzieła! ;)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...