W sobotę, byliśmy z Bąblem na koncercie. Ten poświęcony był piosenkom dla dzieci, ale nie takim typu Fasolki czy Teletubisie. Tytuł koncertu "Śpiewaj mi mamo", to jeden z serii koncertów dla dzieci organizowanych przez Smykofonię Większość koncertów to muzyka klasyczna dostosowana - w formie przekazu - dla maluchów. Koncerty odbywają się w trzech grupach wiekowych, w swobodnej zabawowej atmosferze, maluchy siedzą na dywanie otoczone poduchami, biorą aktywny udział w muzykowaniu, grają na różnych dzwonkach, trianglach, kołatkach. Polecam rodzicom dzieci w wieku 0-6 lat :)
Moja propozycja na dziś to niezbyt kłopotliwa, szybka i bardzo pyszna kolacja, przekąska albo do propozycja do zabrania na piknik. Sezon na szparagi trwa tak krótko, dlatego staram się go wykorzystać maksymalnie intensywnie. W tym roku podejmę też próbę mrożenia, zobaczymy czy eksperyment się powiedzie.
Tartaletki ze szparagami
cisto:
- 200g mąki
- 100g masła
- łyżeczka soli
- 3 łyżki wody
nadzienie:
- 1 kapusta pak choi
- 1 garść mizuny
- 2 garście rukoli
- 2 łyżki sera mascarpone
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- 6 cieniutkich zielonych szparagów
- 1 kulka mozzarelli
- 1 łyżka masła
Ciasto zagnieść i odłożyć do lodówki na pół godziny następnie wylepić nim 12 foremek na tartaletki o średnicy 8cm. W rondelku rozpuścić masło i wrzucić pokrojoną pak choi, mizunę i rukolę. Poddusić aż "zdechną" i dodać serek mascarpone i przyprawy. Farsz wyłożyć na podpieczone (10 minut w 180 stopniach) tartaletki. Na wierzchu położyć pokrojone cieniutko w krążki łodyżki szparagów i główkę w całości, dodać trochę mozzarelli. Podpiec ok 10 minut w 180 stopniach.
Pyszne były - szparagi w towarzystwie wielosmakowym i zielonym. M.
OdpowiedzUsuńsmakowite i poręczne, na piknik albo po prostu przekąskę
OdpowiedzUsuńEleganckie te tartaletki!
OdpowiedzUsuńOch, to musiało być rewelacyjnie pyszne! Dokładnie moje smaki... :)
OdpowiedzUsuńo świetna przekąska
OdpowiedzUsuńW tym roku nigdzie nie mogę dostać zielonych szparagów, ależ bym zjadła takie tartaletki
OdpowiedzUsuń