poniedziałek, 28 maja 2012

tartaletki ze szparagami

W sobotę, byliśmy z Bąblem na koncercie. Ten poświęcony był piosenkom dla dzieci, ale nie takim typu Fasolki czy Teletubisie. Tytuł koncertu "Śpiewaj mi mamo", to jeden z serii koncertów dla dzieci organizowanych przez Smykofonię  Większość koncertów to muzyka klasyczna dostosowana - w formie przekazu - dla maluchów. Koncerty odbywają się w trzech grupach wiekowych, w swobodnej zabawowej atmosferze, maluchy siedzą na dywanie otoczone poduchami, biorą aktywny udział w muzykowaniu, grają na różnych dzwonkach, trianglach, kołatkach. Polecam rodzicom dzieci w wieku 0-6 lat :)

Moja propozycja na dziś to niezbyt kłopotliwa, szybka i bardzo pyszna kolacja, przekąska albo do propozycja do zabrania na piknik. Sezon na szparagi trwa tak krótko, dlatego staram się go wykorzystać maksymalnie intensywnie. W tym roku podejmę też próbę mrożenia, zobaczymy czy eksperyment się powiedzie.

Tartaletki ze szparagami

cisto:
  • 200g mąki
  • 100g masła
  • łyżeczka soli
  • 3 łyżki wody
nadzienie:
  • 1 kapusta pak choi
  • 1 garść mizuny
  • 2 garście rukoli
  • 2 łyżki sera mascarpone
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 6 cieniutkich zielonych szparagów
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1 łyżka masła
Ciasto zagnieść i odłożyć do lodówki na pół godziny następnie wylepić nim 12 foremek na tartaletki o średnicy 8cm. W rondelku rozpuścić masło i wrzucić pokrojoną pak choi, mizunę  i rukolę. Poddusić aż "zdechną" i dodać serek mascarpone  i przyprawy. Farsz wyłożyć na podpieczone (10 minut w 180 stopniach) tartaletki. Na wierzchu położyć pokrojone cieniutko w krążki łodyżki szparagów i główkę w całości, dodać trochę mozzarelli. Podpiec ok 10 minut w 180 stopniach.
 

6 komentarzy:

  1. Anonimowy28 maja, 2012

    Pyszne były - szparagi w towarzystwie wielosmakowym i zielonym. M.

    OdpowiedzUsuń
  2. smakowite i poręczne, na piknik albo po prostu przekąskę

    OdpowiedzUsuń
  3. Eleganckie te tartaletki!

    OdpowiedzUsuń
  4. Och, to musiało być rewelacyjnie pyszne! Dokładnie moje smaki... :)

    OdpowiedzUsuń
  5. W tym roku nigdzie nie mogę dostać zielonych szparagów, ależ bym zjadła takie tartaletki

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...