poniedziałek, 23 lipca 2012

bakłażan na cieście francuskim

Wersja na drugie śniadanie, na kolację, mała przegryzkę. Sam zapach w domu, kiedy bakłażan się grilluje przywozi mi na myśl wakacyjne wspomnienia. Pachnie cudownie, do tego słońce na balkonie, lemoniada, zamknąć oczy i można poczuć się jak na urlopie we Włoszech.

Bakłażan na cieście francuskim
  • ciasto francuskie
  • bakłażan
  • suszone pomidory
  • świeży tymianek
  • mozzarella
  • odrobina świeżego chilli
  • olej
Bakłażana pokroić w plastry, nie za grube, ok 5mm. Można posolić i poczekać pół godzinki aby goryczka wyszła, ale ja młodych bakłażanów tak nie  "traktuję". Następnie smarujemy bakłażana olejem i grillujemy z obu stron na patelni grillowej albo na grillu tradycyjnym jeśli ktoś jest szczęściarzem i na co dzień może go użytkować. Ciasto francuskie kroimy na kwadraty. Na każdym z nich kładziemy plaster bakłażana, pokrojone suszone pomidory, odrobinkę świeżego chilli, posiekany tymianek i na wierz mozzarellę. Całość pieczemy ok 15-20 minut aż ciasto się zarumieni. Można dodać też oliwki, albo trochę cebulki.

10 komentarzy:

  1. Bardzo fajny pomysł, robiłam kiedyś tak z pomidorem ale chętnie wypróbuję baklażana:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja niby bakłażana to niekoniecznie, ale w takiej postaci, jako wytrawne ciastko? czemu nie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne :) Idealne na drugie śniadanie do pracy!

    OdpowiedzUsuń
  4. rewelacyjny pomysł, na pewno spróbuję coś takiego zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kapitalny pomysl! No i mozna pokombinowac z nadzieniem...

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny pomysł, lubię przekąski z udziałem ciasta francuskiego:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda kapitalnie! Chyba nie wpadłabym na to by podać w ten sposób :)

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda pięknie, to fenomenalny pomysł na przyjęcie - elegancki, smaczny i wyrafinowany. A składniki takie, że właściwie trudno nie polubić całości.
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...