Dynia to piękna oznaka jesieni.
Wielka, okrągła, intensywnie pomarańczowa (chociaż zielone odmiany tez
mam na "plantacji"), piękna... Tym razem proponuję Wam ciasto dyniowe z
polewą z mascarpone.
Ciasto dyniowe
- 250g musu z dyni
- 200g masła
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
- skórka z jednej limonki
- 3 jajka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- migdały w płatkach
Zrobić
mus z dyni, czyli upiec dynię w naczyniu do zapiekania skórką do dołu
przez 40 minut w 160 stopniach.. Następnie kiedy będzie już miękka,
obrać i zmiksować. Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier oraz esencję
waniliową, wymieszać i zdjąć z ognia. Dodać mus z dyni i skórkę z
limonki i wymieszać. Wystudzić. Do masy dodać żółtka i wymieszać. Z
białek ubić pianę. Do masy dodać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do
pieczenia. Wymieszać i na koniec dodać piane z białek i delikatnie
przemieszać masę. Piec 45 minut w 180 stopniach, porcja jest na
tortownicę o średnicy 25cm, którą należy wysmarować masłem i wysypać
bułką tartą.
Kiedy gotowe
ciasto przestygnie dodajemy polewę, czyli zmiksowany serek mascarpone z
cukrem pudrem i dekorujemy płatkami migdałowymi.
Inspiracja: Kwestia smaku
Musi być przepyszne :) Dynia, mascarpone... Ciasto idealne do jesiennej herbaty.
OdpowiedzUsuńcudna porcja dyniowości
OdpowiedzUsuńoj pyszna była :)
UsuńDynia to warzywo uniwersalne! Sprawdza się we wszystkim, na słodko również. M.
OdpowiedzUsuńChciałabym się zapytać czy ciasto jest suche czy raczej nie? Bo zastanawiam się nad przygotowaniem go : )
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Klaudia : )
ciasto jest wilgotne :)
Usuń