sobota, 20 października 2012

ciasto dyniowe z mascarpone

Dynia to piękna oznaka jesieni. Wielka, okrągła, intensywnie pomarańczowa (chociaż zielone odmiany tez mam na "plantacji"), piękna...  Tym razem proponuję Wam ciasto dyniowe z polewą z mascarpone.

Ciasto dyniowe
  • 250g musu z dyni
  • 200g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • skórka z jednej limonki
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • migdały w płatkach
Zrobić mus z dyni, czyli upiec dynię w naczyniu do zapiekania skórką do dołu przez 40 minut w 160 stopniach.. Następnie kiedy będzie już miękka, obrać i zmiksować. Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier oraz esencję waniliową, wymieszać i zdjąć z ognia. Dodać mus z dyni i skórkę z limonki i wymieszać. Wystudzić. Do masy dodać żółtka i wymieszać. Z białek ubić pianę. Do masy dodać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać i na koniec dodać piane z białek i delikatnie przemieszać masę. Piec 45 minut w 180 stopniach, porcja jest na tortownicę o średnicy 25cm, którą należy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Kiedy gotowe ciasto przestygnie dodajemy polewę, czyli zmiksowany serek mascarpone z cukrem pudrem i dekorujemy płatkami migdałowymi.

Inspiracja: Kwestia smaku



6 komentarzy:

  1. Musi być przepyszne :) Dynia, mascarpone... Ciasto idealne do jesiennej herbaty.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dynia to warzywo uniwersalne! Sprawdza się we wszystkim, na słodko również. M.

    OdpowiedzUsuń
  3. Chciałabym się zapytać czy ciasto jest suche czy raczej nie? Bo zastanawiam się nad przygotowaniem go : )

    pozdrawiam
    Klaudia : )

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...