piątek, 26 kwietnia 2013

dyniowo-tymiankowe supełki

Dzisiaj proponuje wam słoneczne bułeczki śniadaniowe. Smacznego na dobry początek dnia :)



Dyniowo-tymiankowe supełki
  • 1/2 szklanki musu z dyni
  • 7g suchych drożdży
  • 2 łyżki stopionego masła
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 żółtko
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 2 łyżeczki świeżego posiekanego tymianku

Najpierw robimy mus z dyni. Czyli kawałek dyni (myślę że ok 200g wystarczy) obieramy i kroimy na dosyć małe kawałki, wrzucamy do rondelka, wlewamy 3-4 łyżki wody i dusimy aż całkiem się rozpadnie. W misce łączymy składniki suche - drożdże, sól i cukier, a w drugiej mleko, mus z dyni, masło i żółtko, tymianek. Łączymy mokre z suchymi  za pomocą trzepaczki a następnie dodajemy stopniowo mąkę i zagniatamy elastyczne ciasto. odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinkę. Następnie dzielimy ciasto na części -mi wychodzi średnio 8 bułeczek. Postępujemy tak jak w przypadku bułeczek czosnkowych - robimy wałeczek, na środku zawiązujemy supełek i wtykamy końce jeden na górze, drugi na dole - instrukcja tutaj. Zostawiamy bułeczki do wyrośnięcia na 20 minut i pieczemy 20 minut w 180 stopniach. 

5 komentarzy:

  1. Muszą być niezwykle chrupiące i aromatyczne; ślicznie zaplecione! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dynia i tymianek zamknięte w ciepłych bułkach- to musi być dobre:) U nas właśnie rosną bagietki z rozmarynem na wieczór serowy. Następnym razem chętnie przygotuje Twoje bułki.

    Krysia BloodyGoodFood

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastyczny pomysł z zaplataniem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Żeby tak ktoś mi upiekł takie bułeczki.... M.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...