Zimna coś ta wczesna jesień w tym roku. W piątek z samego rana przy gruncie było -11 stopni! Kto to widział, żeby takie mrozy na samym początku października nas dopadały.... brrrr. Trzeba się w związku z tym mocno rozgrzewać od środka. Ja polecam pyszną, aromatyczny, słoneczną i rozgrzewającą zupę dyniową z imbirem.
Zupa krem z dyni z imbirem
- 1 kg dyni
- 2-3 ziemniaki
- 2 cm świeżego imbiru
- 1 gruszka
- 1 l bulionu warzywnego
- świeża gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Dynię pozbawiłam pestek, pokroiłam na kilka kawałków i upiekłam - 40 minut w 180 stopniach. Następnie upieczona dynię obrałam i pokroiłam na mniejsze kawałki. Zagotowałam bulion warzywny, dodałam 2 pokrojone w kostkę ziemniaki i ugotowałam je w bulionie na pół twardo, dodałam dynie i obrana i pokrojona gruszkę, oraz starty na drobnej tarce imbir. Całość zagotowałam i doprawiłam do smaku solą, pieprzem i sporą ilością świeżo startej gałki muszkatołowej. Gotową zupę zmiksowałam na gładki krem.Uważajcie, zupa gotując się puszcza duże bąble i strzela po kuchni jeśli jej nie przykryjecie.
Pyszna zupa, przyjemność również dla oczu. M.
OdpowiedzUsuń