sobota, 21 sierpnia 2010

przetwory cz. 5 brzoskwinie

Jak co weekend zabrałam się za słoiczkowanie lata.
Tym razem padło na brzoskwinie w syropie waniliowym.
A to dlatego, że na targu były piękne, dojrzałe i czerwoniutkie polskie brzoskwinki po 3zł za kilogram. Grzechem byłoby nie skorzystać.
Proporcje:
  • 1 kg brzoskwiń/moreli
  • 1 szkl wody
  • 25 dag cukru
  • 3-4 laski wanilii
Owoce sparzamy, pestkujemy i obieramy ze skórki. Układamy ścisło w słoikach. Z wody cukru i wanilii robimy syrop. Zalewamy nim poukładane owoce, zakręcamy i pasteryzujemy 20-30 minut. A potem delektujemy się nimi np z dodatkiem lodów albo w sałatce owocowej.

Tą samą metodą zrobiłam gruszki.

2 komentarze:

  1. czy masz przygotowaną jakąś witrynę na ekspozycję tych smakowitych piękności? M.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...