Strasznie chciało mi się czegoś czekoladowego, ale nie za słodkiego. Szukałam, szukałam i mam. Czekoladowa chmura Nigelli z książki Nigella gryzie, jest mocno czekoladowa, ale nie jest słodka. Gorzka czekolada nadaje wręcz wytrawny smak. Wyszło pycha, rodzinka zjadła całe w jeden wieczór.
Czekoladowa chmura
Do żółtek z cukrem dodajemy powoli masę czekoladową i skórkę z pomarańczy, a następnie pianę, delikatnie mieszając. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy masę i wstawiamy na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po upieczeniu ciasto się zapada na środku tworząc "krater" na bitą śmietanę. Nigella śmietanę posypuje kakao, ja natomiast dałam borówki amerykańskie. Ciasto jest mocno czekoladowe, zwarte i na pewno zrobię je ponownie.
- 250g gorzkiej czekolady
- 125g miękkiego masła
- 6 jajek
- 175g cukru
- skórka starta z 1 pomarańczy
- śmietana kremówka 500ml
- cukier waniliowy
Do żółtek z cukrem dodajemy powoli masę czekoladową i skórkę z pomarańczy, a następnie pianę, delikatnie mieszając. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy masę i wstawiamy na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po upieczeniu ciasto się zapada na środku tworząc "krater" na bitą śmietanę. Nigella śmietanę posypuje kakao, ja natomiast dałam borówki amerykańskie. Ciasto jest mocno czekoladowe, zwarte i na pewno zrobię je ponownie.
Wygląda obłędnie :D
OdpowiedzUsuńCudowna chmurka :-)
OdpowiedzUsuńWygląda i smakuje świetnie :) W sam raz na taki deszczowy wieczór jak wczoraj :)
OdpowiedzUsuńNiezwykle apetyczny :).
OdpowiedzUsuńzapiszę sobie przepis, bo uwielbiam takie mocno czekoladowe i wilgotne ciasta (:
OdpowiedzUsuńMoja Mama parę razy je piekła - boskie!!!
OdpowiedzUsuńnotuję!
OdpowiedzUsuńniebiańsko puszyste ciasto.
Oj też bym taką chmurkę zjadła :)
OdpowiedzUsuńOj, wcale sie rodzince nie dziwie - u nas tez pewnie szybko by zniklo :) Takie malo slodkie, "dorosle" czekoladowe wypieki sa najlepsze!
OdpowiedzUsuńPiękne ciacho, przepisy Nigelli są zawsze niezawodne :)
OdpowiedzUsuńTo zdecydowanie w moim guście:) Coś wspaniałego!:)
OdpowiedzUsuńCiasto świetnie wygląda.
OdpowiedzUsuńLubię korzystać z przepisów Nigelli, zawsze wychodzą smaczne rzeczy.
robi wrażenie! czekoladowe wypieki Nigelli są niezawodne
OdpowiedzUsuńCiasto boskie. ;)
OdpowiedzUsuńOla, podaj mi proszę adres email. W związku z tym przepisem na risotto wtorkowe. ;)
Coś pysznego!!! Mało słodkie, bo bardzo czekoladowe, leciuteńkie - prawdziwa chmurka! Można powtarzać co tydzień.... rodzinka chętna...M.
OdpowiedzUsuńNigella ma dobre przepisy na takie zachciewajki ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
www.bentopopolsku.blogspot.com
Zjadłabym dzisiaj takie ciacho :D
OdpowiedzUsuń