sobota, 13 sierpnia 2011

pierś kurczaka z morelami

Czasem wracam do "klasyki gatunku" jeśli chodzi o kurczakowe obiady, zmieniam jedynie dodatki, albo "nadzienie". Ostatnio właśnie Michałowi zamarzył się kurczak w bekonie z czymś w środku. Danie łatwe i szybciutkie do zrobienia po pracy.

Pierś kurczaka z morelami (porcja na 2 osoby)
  • 2 piersi z kurczaka
  • 8-10 plasterków boczku
  • 2 dojrzale morele
  • 2 plasterki żółtego sera
  • sól
Układamy po 4-5 plasterków boczku na zakładkę. Na środku kładziemy pierś i nacinamy w niej kieszonkę. Wkładamy przekrojone na pół morele, lekko solimy. Na wierzchu umieszczamy plasterek żółtego sera i zawijamy w boczek - krzyżując plasterki na wierzchu piersi. Piekłam 30 minut w 180 stopniach.



6 komentarzy:

  1. Oj chyba bym chciała dziś ,żeby mi ktoś taki smakołyk zapodał:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne są takie słodko-wytrawne połączenia. bardzo apetycznie wyglądają te roladki :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Dawno nie robiłam nic nadziewanego owocami, trzeba do tego wrócić.

    OdpowiedzUsuń
  4. Klasyka gatunku? Dla mnie to cudowna odmiana od codziennego kuraka w ziołach ;) Interesujące połączenie - owoce, bekon...

    OdpowiedzUsuń
  5. Wariacje z kurczaka z owocami w boczku [lub szynce] zawsze się sprawdzają! Ta wersja pyszna jest. M.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...