środa, 6 czerwca 2012

karkówka wolno pieczona

To wersja soczystej, mięciutkiej karkówki wolno pieczonej. Żeby była naprawdę pyszna trzeba mieć na to trochę czasu, ale serdecznie polecam.

Karkówka wolno pieczona
  • 1kg ładnej karkówki
  • pół szklanki keczupu z włocławka
  • 2 łyżki miodu
  • tymianek
  • 1 łyżeczka sosu worcestershire
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
Cebule pokroić w plastry, czosnek w plasterki, wrzucić do pojemnika w którym będziemy marynować karkówkę. Włożyć oczyszczoną karkówkę Wymieszać miód, keczup, sos worcestershire tymianek, ewentualnie dodać soli lub pieprzu i polać karkówkę. Zamknąć pojemnik potrząsnąć aby cała karkówka pokryła się marynatą i wstawić do lodówki na całą noc. Po tym czasie przekładamy do naczynia do zapiekania karkówkę razem z całą marynata i pieczemy 2,5-3h w temperaturze 130-150 stopni.

17 komentarzy:

  1. Pięknie wygląda - czy to aby na pewno karkówka? Takie chude to mięsko... Aromatyczne i soczyste, co? M.

    OdpowiedzUsuń
  2. Taką karkówkę piecze się pod przykryciem czy nie, jeśli mogę spytać? Wygląda bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepyszna:) I wspaniale wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ostatnio jem mało mięsa, ale jak widzę taką ślicznotkę to nie odmówiłbym sobie. Wygląda rewelacyjnie, aż ciężko uwierzyć, że to karkówka :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. kurcze, powinnam chyba cyknąć fotkę przy ósmym plasterku tam były żyłki tłuszczyku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No chyba trzeba było!! Naprawdę, aż dech zapiera ;-)

      Usuń
  6. Mięso długo pieczone w niskiej temperaturze zawsze wychodzi pyszne :) Ale z karkówką jeszcze nie próbowałam takiego pieczenia. A Twoja karkówka prezentuje się niezwykle smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  7. To musi być pyszne, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja robiłam i polecałam na moim blogu gotowanie mięsa w marynacie z majonezem ( też leży mięsko na noc w zalewie )i jest dobre. Ale widzę ,że i Twój przepis jest fajny , bo nie pracochłonny :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda wspaniale! Przepysznie! Normalnie bym sobie zjadła takie 2 kawałeczki z michą sałaty;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Olu, cudne to mięcho!Aż się głodna zrobiłam:) Dziś kupiłam taką właśnie cudną karkówkę, a, że wszyscy u mnie w domu ją lubią, przetestuję Twój przepis.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda soczyście i zachęcająco. Ja robię taką już w plastrach, czas pomyśleć o dużym kawałku:)

    OdpowiedzUsuń
  12. mniam wygląda apetycznie, musze wypróbowac te metodę.

    OdpowiedzUsuń
  13. Gdzie Ty taką chudą karkówkę dostałaś ?? jak schabik wygląda ;-)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...